Dieta z niskim indeksem glikemicznym dedykowana jest głównie do osób dla których istotne jest zachowanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.
już od:
Dieta z niskim indeksem glikemicznym to w pełni zbilansowane i zróżnicowane posiłki w których ograniczyliśmy przede wszystkim łatwo przyswajalne węglowodany, a na ich miejsce wprowadzone zostały węglowodany złożone. Ideą diety z niskim indeksem glikemicznym jest zachowanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Dieta stosowana jest m.in. przez osoby chore na cukrzycę, insulinooporność oraz chcące zminimalizować ryzyko chorób serca. Dieta ma zastosowanie również w przypadku osób walczących z nadwagą czy otyłością jak i w wielu chorobach metabolicznych o podłożu hormonalnym.
Składniki diety z niskim indeksem glikemicznym
Dieta z niskim indeksem glikemicznym jest bogata w świeże warzywa i owoce, chude mięsa, ryby oraz produkty pełnoziarniste. Dzięki temu zapobiegamy wahaniom poziomu glukozy we krwi i spadkowi energii po spożyciu posiłku. Dieta dostarcza dużej ilości błonnika. Układając menu zwracamy uwagę na indeks glikemiczny składników, a także na ładunek glikemiczny potraw zapewniając w ten sposób zdrowe i odpowiednio dobrane posiłki dla osób stosujących naszą dietę.
Zbilansowana dieta z niskim indeksem glikemicznym
Samodzielne ułożenie smacznego i zbilansowanego jadłospisu dla diety o niskim indeksie glikemicznym jest nie lada wyzwaniem szczególnie gdy oprócz prawidłowego bilansu chcemy uniknąć monotonności w posiłkach. Dostarczenie organizmowi zbyt małej lub dużej ilości cukru może skutkować hipoglikemią lub hiperglikemią. Ułożony przez doświadczony zespół naszych dietetyków plan żywieniowy, to smaczny posiłek dobrany w taki sposób aby wspierał leczenie wielu schorzeń.
Dieta z niskim indeksem glikemicznym dostępna jest w pięciu wariantach kaloryczności: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal oraz 2500 kcal.