Kawa odwadnia MIT
Mitem jest, że zwyczajowe spożycie kawy działa odwadniająco i wypłukuje elektrolity. Dopiero wysokie dawki kofeiny (powyżej 4 filiżanek kawy dziennie) mogą mieć działanie moczopędne, natomiast umiarkowane spożycie tego napoju nie jest powodem do niepokoju. W związku z tym zarówno kawa, jak i herbata, w rozsądnych ilościach, wliczają się do bilansu płynów spożywanych w ciągu dnia. Pilna potrzeba defekacji po wypiciu kawy wiąże się natomiast m.in. z działaniem relaksującym na zwieracz odbytu.
Kawa wypłukuje magnez MIT
Ten mit o utracie magnezu jest związany z wcześniej opisanym mitem o działaniu diuretycznym kofeiny. Według badań starty magnezu wskutek spożywania kofeiny z kawy są niewielkie, zwłaszcza że kawa sama w sobie też jest źródłem magnezu, w związku z czym do organizmu dostarczana jest większa ilość tego pierwiastka, niż jest tracona z moczem [1].
Kawa jest zdrowa FAKT
Z piciem kawy wiąże się:
- niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (np. niedokrwienna choroba serca, udar mózgu, niewydolność serca) oraz zgonów z różnych przyczyn [2,3]
- niższe ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, np. demencji, choroby Alzheimera i Parkinsona [4, 5]
- niższe ryzyko raka wątroby [6] oraz innych chorób wątroby, np. marskości i zwłóknienia [2]
- niższe ryzyko raka prostaty [7]
- niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 [2,5].
Kawa rozpuszczalna jest gorsza od sypanej MIT
Kawa rozpuszczalna różni się od sypanej metodą wytwarzania – stosuje się liofilizację lub suszenie rozpyłowe. Pod kątem zawartości antyoksydantów kawa rozpuszczalna wypada równie dobrze, a może i lepiej, od kawy sypanej. Natomiast kawa rozpuszczalna zawiera więcej związku rakotwórczego – akrylamidu niż kawa tradycyjna. Jednocześnie kawa (czy to sypana, czy rozpuszczalna) zawiera wiele składników wpływających na zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia, nowotworów i śmiertelności, więc nie należy jej przekreślać, jako coś niebezpiecznego. Zdecydowanie bardziej należy unikać pseudokaw, tzw. 2w1/3w1, których zdecydowanie nie polecamy [8].
Kawa z cytryną uśmierza ból głowy? MIT
Mieszanka kawy z sokiem z cytryny nie jest żadnym magicznym remedium na ból głowy lub migreny. Faktem jest natomiast to, że kofeina zawarta w kawie zwiększa działanie leków przeciwbólowych, np. ibuprofenu [9].
W ciąży można pić kawę FAKT
W ciąży można spożywać kawę. Bezpieczna dawka to 200 mg kofeiny na dobę, co oznacza, że ciężarne mogą spokojnie pić 1-2 filiżanki kawy dziennie, w szczególności, jeśli będzie słabsza lub z mlekiem. Natomiast warto pamiętać, że chodzi o dawkę kofeiny, którą znajdziemy nie tylko w kawie, ale także np. w herbacie, coca-coli i napojech energetyzujacych [10].
Kawa podnosi ciśnienie FAKT
Spożycie kawy faktycznie podnosi ciśnienie tętnicze, a za ten efekt odpowiedzialna jest kofeina. Natomiast regularne picie kawy powoduje wytworzenie tolerancji organizmu i nieznaczny wzrost lub całkowity brak wzrostu ciśnienia tętniczego. Jest to dobra wiadomość dla osób z nadciśnieniem tętniczym – jeśli są kawoszami i regularnie spożywają ten napój, to nie muszą się bać o negatywny wpływ kawy na ciśnienie. [11]
- Barghouthy, Yazeed et al. “Tea and coffee consumption and pathophysiology related to kidney stone formation: a systematic review.” World journal of urology vol. 39,7 (2021): 2417-2426.
- Nieber, Karen. “The Impact of Coffee on Health.” Planta medica vol. 83,16 (2017): 1256-1263.
- Kim, Youngyo et al. “Coffee consumption and all-cause and cause-specific mortality: a meta-analysis by potential modifiers.” European journal of epidemiology vol. 34,8 (2019): 731-752.
- Eskelinen, M. H., Ngandu, T., Tuomilehto, J., Soininen, H., & Kivipelto, M. (2009). Midlife coffee and tea drinking and the risk of late-life dementia: a population-based CAIDE study. Journal of Alzheimer’s disease : JAD, 16(1), 85–91.
- O’Keefe, James H et al. “Coffee for Cardioprotection and Longevity.” Progress in cardiovascular diseases vol. 61,1 (2018): 38-42.
- Kennedy OJ, Roderick P, Buchanan R, et al. „Coffee, including caffeinated and decaffeinated coffee, and the risk of hepatocellular carcinoma: a systematic review and dose–response meta-analysis” BMJ Open 2017;7:e013739.
- Pounis, G., Tabolacci, C., Costanzo, S., Cordella, M., Bonaccio, et al. „Reduction by coffee consumption of prostate cancer risk: Evidence from the Moli-sani cohort and cellular models” Int. J. Cancer, 141 (2017): 72-82.
- https://drlifestyle.pl/dietetyka/czy-kawa-rozpuszczalna-tez-jest-zdrowa/
- Derry, Sheena et al. “Single dose oral ibuprofen plus caffeine for acute postoperative pain in adults.” The Cochrane database of systematic reviews vol. 2015,7 CD011509. 14 Jul. 2015.
- https://1000dni.pl/ciaza-i-porod/czy-kawa-w-ciazy-jest-dozwolona
- https://dietetycy.org.pl/czy-kawa-podnosi-cisnienie/
Autor: Izabela Szczepańska- dietetyk kliniczny