Czym jest insulinooporność (IO)?
Insulinooporność to stan zmniejszonego działania insuliny na tkanki docelowe, pomimo jej prawidłowego lub podwyższonego poziomu w surowicy krwi.
Pamiętaj, że IO to krok przed cukrzycom typu II. To sygnał ostrzegawczy, którego nie należy lekceważyć!
Czynniki ryzyka
Czynniki modyfikowalne:
– dieta wysokokaloryczna
– brak lub niska aktywność fizyczna
– nieodpowiednia higiena snu
– używki (palenie, alkohol)
– przewlekły stres
Czynniki niemodyfikowalne:
– płeć (mężczyźni)
– czynniki genetyczne
– ciąża, menopauza
– wiek (powyżej 45 r.ż.)
– cukrzyca typu II w rodzinie
– choroby współistniejące
– zanieczyszczenia środowiska
Objawy:
– za niska lub za wysoka masa urodzeniowa
– przewlekłe zmęczenie, senność po spożytym posiłku
– pogorszenie samopoczucia
– zaburzenia koncentracji
– zwiększone pragnienie, częstomocz
– napady głodu
– trądzik ze zmianami ropnymi
– częstsze infekcje
Diagnostyka
Przede wszystkim pamiętaj, że IO powinna zostać zdiagnozowana przez lekarza! Jeśli występują u Ciebie niepokojące objawy- zgłoś się do niego w celu wykonania niezbędnych badań.
Kryteria rozpoznania insulinooporności:
– insulina na czczo > 17mIU/l
– iloraz insuliny do glukozy > 0,3
– iloraz glukozy do insuliny w 120 min po obciążaniu glukozą (75 g) < 1,0
– HOMA-IR >1-2
Dodatkowo:
– niski HDL <40
– wysoki triglicerydy >150mg/dl
– hemoglobina glikowana > 5,7%
Czy insulinooporność się leczy?
Jeśli insulinooporność jest wynikiem czynników modyfikowalnych, czyli tych które możesz zmienić, to jesteś w stanie ją wyleczyć. Należy wprowadzić niezbędne, trwałe modyfikacje w stylu życia. IO jest głównie jednostką odwracalną, wyjątek stanowi jej podłoże genetyczne. Czasem może pojawić się konieczność wprowadzenia odpowiedniej farmakoterapii (metformina).
Cierpisz na insulinooporność? Skorzystaj z naszej diety z niskim indeksem glikemicznym! [ link]
Zajrzyj do naszego wpisu z zaleceniami żywieniowymi przy insulinooporności! [link]
Autor: Sara Pikala- dietetyk kliniczny