Czy insulinooporni mogą pić koktajle?
Tak, jednak powinni pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach:
– unikaj koktajlów składających się z samych owoców,
– wybieraj owoce mniej dojrzałe,
– wybieraj produkty o niskim i/lub średnim indeksie glikemicznym,
– jeśli do koktajlu dodajesz warzywa, warto zadbać o obecność tych zielonych,
– nie dodawaj cukru, jeśli nie jesteś w stanie z niego zrezygnować wybierz ksylitol lub erytrol,
– unikaj nadmiernego rozdrabniania (Twój koktajl może zawierać większe kawałki owoców i będzie też naprawdę smaczny!),
– pamiętaj o prawidłowym zbilansowaniu posiłku (prawidłowo zbilansowany koktajl powinien zawierać w składzie źródło białka, tłuszczy i węglowodanów), ponieważ obniży to jego ładunek glikemiczny.
O co chodzi z tym bilansowaniem?
Bilansując posiłki powinniśmy zadbać aby składały się ze źródła białka, tłuszczy i węglowodanów. Wpływa to na obniżenie ładunku glikemicznego posiłku.
źródła białka to m.in.: mleko i przetwory mleczne, napoje roślinne, rośliny strączkowe, mięso, ryby, jaja
źródła tłuszczy to m.in.: orzechy, nasiona, pestki, oliwa, oleje, awokado, masła orzechowe, pasta tahini
źródła węglowodanów to m.in.: owoce, warzywa, pieczywa, makarony, ryże
Przepisy
Koktajl z borówkami i płatkami migdałowymi
Składniki:
– borówka amerykańska 1x garść (50g)
– mleko 2% lub mleko roślinne 1x szklanka (230g)
– płatki migdałowe 2x łyżka (20g)
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wlać mleko i dodać borówki. Zblendować. Gotowy koktajl posypać płatkami migdałowymi.
Wartości odżywcze:
kcal: 260 kcal
B: 13g
T: 14,5g
W: 22,5g
Zielony koktajl z chia
Składniki:
– banan (wybierz tego mniej dojrzałego) 0,5x sztuka
– kiwi 1x sztuka
– nasiona chia 2x łyżka
– szpinak 1x garść
– jogurt naturalny 1x opakowanie (150g)
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wlać jogurt naturalny, dodać owoce i szpinak. Całość zblendować. Do powstałej masy dodać nasiona chia. Wymieszać łyżką.
Wartości odżywcze:
kcal: 310 kcal
B: 11g
T: 13g
W: 40g
Autor: Sara Pikala- dietetyk kliniczny