Reading Time: 3 minutes

Podczas przygotowywania owsianki należy pamiętać, żeby nie składała się ona z samych węglowodanów i aby uwzględnić źródła białka i tłuszczu. Zbyt duża dawka węglowodanów w owsiance może spowodować szybki wzrost poziomu glukozy we krwi i szybki wyrzut insuliny, co spowoduje, że po jej zjedzeniu będziemy się czuć senni, zmęczeni i szybko znów poczujemy głód.

Jak skomponować owsiankę?
  • Podstawą są płatki owsiane – lepiej wybierać górskie lub zwykłe zamiast błyskawicznych, ponieważ błyskawiczne są bardziej rozdrobnione, co sprawia, że mają wyższy indeks glikemiczny i niższy współczynnik sytości.
  • Płatki owsiane, zamiast gotować w mleku, lepiej zalać gorącą wodą i pozwolić, aby napęczniały. Po napęcznieniu można wymieszać z jogurtem, skyrem czy kefirem, które są źródłem białka.
  • Do owsianki warto dodać owoce (według preferencji i sezonowości produktów) oraz źródło tłuszczu – orzechy, pestki, nasiona chia, siemię lniane, masło orzechowe czy wiórki kokosowe.
  • Dowolnie można zmieniać smak owsianki poprzez różne dodatki – kakao, cynamon, imbir, pastę waniliową, startą skórkę z pomarańczy.

Przykładowe przepisy:

  • Pieczona owsianka z borówkami i bananem
    • ½ szklanki płatków owsianych górskich
    • 1 jajko
    • ¼ szkl. mleka
    • ¼ szkl. jogurtu naturalnego
    • ½ szklanki borówek
    • 1 banan
    • 1 łyżka wiórek kokosowych

Banana umieścić w misce i zblendować, doda płatki owsiane, borówki i wiórki kokosowe
i wymieszać. W drugiej misce wymieszać mleko, jogurt i jajko. Mokre składniki dodajemy
do suchych i mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180
stopniach ok. 30 minut.

  • Orzechowa owsianka proteinowa z musem truskawkowym
    • 40 g płatków owsianych
    • 10 g ksylitolu
    • 250 g mleka/napoju roślinnego
    • 1 łyżka masła orzechowego
    • 30 g odżywki białkowej
    • 80 g truskawek mrożonych

Płatki owsiane razem z ksylitolem i odżywką zagotować z mlekiem. Wyłączyć kuchenkę, wymieszać owsiankę z masłem orzechowym. Truskawki zagotować w garnuszku i zblendować na gładki mus. Polać owsiankę.

  • Choco-chilli – owsianka kakaowa ze szczyptą chilli, orzechami laskowymi i wiśniami
    • 40 g płatków owsianych
    • 200 ml mleka
    • 1 łyżeczka kakao
    • szczypta chilli
    • pasta waniliowa/aromat waniliowy (można pominąć)
    • 20 g ksylitolu
    • 80 g wiśni mrożonych
    • ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
    • 15 g orzechów np. laskowych

Płatki owsiane ugotować w mleku razem z kakao, połową ksylitolu, pastą waniliową i szczyptą chilli. Wiśnie przełożyć do garnuszka, dodać pozostały ksylitol i gotować, aby wiśnie się rozpadły. Skrobię wymieszać w miseczce z niewielką ilością wody i dodać do wiśni. Intensywnie mieszać, aby skrobia się połączyła z wiśniami i doprowadzić do wrzenia. Jeśli frużelina będzie za kwaśna, dodać słodzika według własnego uznania. Orzechy posiekać. Gotową owsiankę przełożyć do miski, na wierzch wylać frużelinę wiśniową i posypać orzechami.

  • Owsianka Malibu – owsianka na napoju kokosowym podana z ananasem i wiórkami kokosowymi
    • 40 g płatków owsianych
    • 200 ml napoju kokosowego
    • 2-3 plastry ananasa w syropie
    • 1 łyżka wiórków kokosowych

Do płatków owsianych dodać napój kokosowy i odstawić do napęcznienia (najlepiej na noc), można   dodać łyżkę lub dwie syropu z ananasa, aby płatki były słodsze. Ananasa pokroić na kawałki
i dorzucić do owsianki, posypać wiórkami kokosowymi. 

  • Owsianka budyniowa z nektarynką i orzechami włoskimi
    • 40 g płatków owsianych
    • 200 ml mleka
    • 1 łyżka budyniu waniliowego
    • 1 nektarynka
    • 10 g orzechów włoskich
    • 10 g ksylitolu

Mleko przelewamy do garnka i gotujemy. Do gotującego się mleka dodajemy płatki owsiane i ksylitol (zmniejszamy moc kuchenki). Proszek budyniowy mieszamy w szklance z niewielką ilością mleka, gdy płatki owsiane zgęstnieją, dodajemy budyń i mieszamy. Gotową owsiankę przekładamy do miseczki. Dekorujemy pokrojoną brzoskwinią i posiekanymi orzechami.

  • Cynamonowa owsianka z siemieniem lnianym, gruszką i rodzynkami
    • 40 g płatków owsianych
    • 150 g skyru naturalnego lub waniliowego
    • 1 gruszka
    • 1 łyżka siemienia lnianego
    • 1 łyżka rodzynek
    • ¼ łyżeczki cynamonu

Gruszkę umyć i pokroić w kostkę, usuwając gniazdo nasienne. Płatki owsiane i siemię lniane zalać
gorącą wodą do poziomu płatków. Napęczniałe płatki wymieszać w miseczce ze skyrem, cynamonem i rodzynkami. Na wierzchu ułożyć pokrojoną gruszkę.



Autor: Izabela Szczepańska- dietetyk kliniczny