- Spożywaj regularnie 3-5 posiłków dziennie i staraj się pomiędzy nimi nie podjadać.
- Pamiętaj o nawodnieniu. Spożywaj ok. 2,5l płynów na dobę (30ml/kg masy ciała). Najlepszym wyborem będzie woda.
- Wybieraj węglowodany pełnoziarniste (grubsze kasze, ciemny ryż, brązowy makaron).
- Ogranicz w swojej diecie cukier. Jeśli masz trudność z jego całkowitą eliminacją- możesz zastąpić go ksylitolem (IG=9) lub erytrolem (IG=0), które mają niższy indeks glikemiczny.
- Produkty węglowodanowe (ziemniaki, kasza) gotuj dzień wcześniej, włóż do lodówki, a następnego dnia dowolnie odgrzej.
- Pamiętaj aby nadmiernie nie rozdrabniać i nie rozgotowywać swoich posiłków.
- Wzbogacaj swoją dietę w różnorodne owoce i warzywa.
- Wybieraj owoce i warzywa o mniejszym stopniu dojrzałości.
- Pamiętaj o prawidłowym bilansowaniu swoich posiłków. Zadbaj aby zawsze składały się ze źródła: białka (m.in. sery, mleko i przetwory mleczne, rośliny strączkowe, mięso, ryby, jaja), tłuszczy (m.in. oliwa, olej, awokado, orzechy, nasiona, pestki) i węglowodanów (m.in. warzywa, owoce, kasze, pieczywo, makarony).
- Działaj racjonalnie i nie powielaj mitów żywieniowych pochodzących z niesprawdzonych źródeł. Nie wykluczaj całkowicie węglowodanów- są bardzo ważnym składnikiem każdej diety, nawet u osób z insulinoopornością, cukrzycą. Zwróć jednak uwagę na rodzaj, ilość i sposób obróbki termicznej.
- Wybieraj nieprzetworzone produkty z niskim lub średnim indeksem glikemicznym, jeśli produkt wymaga gotowania przygotuj go w formie al dente.
- Poza dietą zadbaj o swój sen, aktywność fizyczną i redukcję stresu.
Masz cukrzycę, insulinooporność? Przetestuj naszą dietę z niskim indeksem glikemicznym! [link]
Autor: Sara Pikala- dietetyk kliniczny