Reading Time: < 1 minute
  • Spożywaj regularnie 3-5 posiłków dziennie i staraj się pomiędzy nimi nie podjadać.
  • Pamiętaj o nawodnieniu. Spożywaj ok. 2,5l płynów na dobę (30ml/kg masy ciała). Najlepszym wyborem będzie woda.
  • Wybieraj węglowodany pełnoziarniste (grubsze kasze, ciemny ryż, brązowy makaron).
  • Ogranicz w swojej diecie cukier. Jeśli masz trudność z jego całkowitą eliminacją- możesz zastąpić go ksylitolem (IG=9) lub erytrolem (IG=0), które mają niższy indeks glikemiczny.
  • Produkty węglowodanowe (ziemniaki, kasza) gotuj dzień wcześniej, włóż do lodówki, a następnego dnia dowolnie odgrzej.
  • Pamiętaj aby nadmiernie nie rozdrabniać i nie rozgotowywać swoich posiłków.
  • Wzbogacaj swoją dietę w różnorodne owoce i warzywa.
  • Wybieraj owoce i warzywa o mniejszym stopniu dojrzałości.
  • Pamiętaj o prawidłowym bilansowaniu swoich posiłków. Zadbaj aby zawsze składały się ze źródła: białka (m.in. sery, mleko i przetwory mleczne, rośliny strączkowe, mięso, ryby, jaja), tłuszczy (m.in. oliwa, olej, awokado, orzechy, nasiona, pestki) i węglowodanów (m.in. warzywa, owoce, kasze, pieczywo, makarony).
  • Działaj racjonalnie i nie powielaj mitów żywieniowych pochodzących z niesprawdzonych źródeł. Nie wykluczaj całkowicie węglowodanów- są bardzo ważnym składnikiem każdej diety, nawet u osób z insulinoopornością, cukrzycą. Zwróć jednak uwagę na rodzaj, ilość i sposób obróbki termicznej.
  • Wybieraj nieprzetworzone produkty z niskim lub średnim indeksem glikemicznym, jeśli produkt wymaga gotowania przygotuj go w formie al dente.
  • Poza dietą zadbaj o swój sen, aktywność fizyczną i redukcję stresu.

Masz cukrzycę, insulinooporność? Przetestuj naszą dietę z niskim indeksem glikemicznym! [link]

Autor: Sara Pikala- dietetyk kliniczny