Spożywanie posiłków zgodnie z zasadami diety wegańskiej wbrew pozorom nie jest trudne, mimo że takie menu zalicza się jednak do tych najbardziej restrykcyjnych. Na co zwrócić uwagę, przechodząc na dietę wegańską? Co można na niej jeść, a z czego trzeba zrezygnować, by stać się weganinem? Oto garść praktycznej wiedzy oraz najważniejszych zasad na temat wyżywienia zgodnego z tym trendem.
Sprawdź, co warto wiedzieć o diecie wegańskiej, nim zdecydujesz się na stosowanie jej w codziennym menu.
Na czym polega dieta wegańska?
Czy wiesz, że na świecie około miliarda ludzi swoją codzienną dietę układa według zasad diety wegańskiej? Dieta wegańska to najbardziej restrykcyjna forma diety wegetariańskiej. Mimo że w jednej i drugiej stawia się na spożywanie świeżych owoców i warzyw, to jednak zgodnie z założeniem weganizmu w codziennym jadłospisie eliminuje się również wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego.
Takie założenia czynią weganizm dietą restrykcyjną, ale nie trzeba się jej bać. Na rynku istnieje wiele zamienników, które z powodzeniem zastępują produkty odzwierzęce i umożliwiają przygotowanie smacznych i świeżych posiłków zarówno na ciepło jak i na zimno.
Produkty dozwolone i zakazane na diecie wegańskiej, czyli co jeść na diecie wege?
Wytyczne, które definiują dietę wegańską, całkowicie eliminują spożywanie produktów odzwierzęcych. Zastanawiasz się, co to oznacza? A no to, że aby móc określić siebie jako weganina należy całkowicie wykluczyć z diety mięso i ryby, a także wszystkie produkty spożywcze pochodzące od zwierząt i ryb. Na diecie wegańskiej nie można zatem jeść jajek, mleka krowiego ani też koziego, wszelkich produktów określanych jako nabiał, który pochodzi od zwierząt. W tym miejscu warto wspomnieć, że prawdziwi weganie rezygnują nawet z naturalnego miodu pszczelego, który powstaje z pracy pszczół.
Do produktów dozwolonych na diecie wegańskiej zalicza się głównie owoce oraz warzywa. Weganie chętnie spożywają dania przygotowane z produktów zbożowych, a codzienne zapotrzebowanie kaloryczne uzupełniają między innymi nasionami, pestkami, orzechami oraz olejami roślinnymi.
Może ten artykuł również Cię zainteresuje → Proste dania na diecie lekkostrawnej. Najważniejsze informacje i smaczne przepisy.
Jakie efekty można osiągnąć, stosując się do zasad diety wegańskiej?
Bez wątpienia dieta wegańska sprzyja zrzucaniu nadprogramowych kilogramów. Przygotowywane dania mogą być smaczne i mogą być zarówno słone, jak i słodkie lub pikantne. Już sama rezygnacja z produktów odzwierzęcych skutecznie przyspiesza trawienie. Organizm nie jest tak obciążony, jak w przypadku diety klasycznej więc szybciej odzyskuje balans, a jelita pracują płynniej, dostarczając organizmowi kolejne porcje energii z tego, co daje nam natura.
Jak prawidłowo komponować posiłki na diecie wegańskiej?
Stosowanie się do wytycznych diety wegańskiej z pewnością dla wielu może wydawać się bardzo wymagające. Większość posiłków na przykład w restauracjach jest podawanych zgodnie z zasadami diety klasycznej, chociaż coraz częściej można trafić na kuchnię śródziemnomorską czy też wegetariańską.
Stosowanie się do diety wegańskiej wymaga dobrej organizacji czasu i posiadania przy sobie świeżych owoców lub warzyw zawsze wtedy, gdy nie ma co liczyć na gotowy wegański posiłek. Jabłka z lokalnych sadów, marchewka czy też ogórki i pomidory to produkty, które zawsze można zjeść bez dodatkowej obróbki, a szybko zaspokajają głód. W torebce lub w plecaku dobrze jest mieć również pestki dyni, orzechy nerkowca czy też żurawinę. Dzięki takim przekąskom szybko można uzupełnić bilans energetyczny, gdy organizm upomni się o posiłek.
Może ten artykuł również Cię zainteresuje → Dieta wegetariańska. Mocny trend czy zdrowe dania dla każdego?
Dlaczego warto stosować dietę wegańską?
Dieta wegańska to jeden z niewielu jadłospisów, które zapewniają organizmowi niezbędnych składników odżywczych w lekkostrawnej i łatwoprzyswajalnej formie. Jeśli dba się o prawidłowe zbilansowanie niezbędnych dla organizmu wartości odżywczych to tak jak w każdej innej diecie, można skutecznie uniknąć niedoborów w niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania minerałów i witamin. Jeśli posiłki na diecie wegańskiej są prawidłowo skomponowane, to taka forma odżywiania jest odpowiednia nawet dla kobiet w ciąży oraz dla dzieci i młodzieży w okresie dojrzewania.
O tym, czy przejść na dietę wegańską często decyduje czynnik zdrowotny. Bowiem weganie rzadziej chorują na cukrzycę czy też popularne w ostatnich latach choroby związane z nadciśnieniem tętniczym. Wśród ludzi, którzy stosują taką formę odżywiania, w mniejszym stopniu występuje również otyłość. A wszystko dlatego, że jedzenie jest mniej przetworzone i posiada znacznie mniej sztucznych dodatków smakowych.
Jeśli zależy Ci na wprowadzeniu zmian żywieniowych, ale wciąż brakuje Ci czasu na przygotowywanie posiłków według specjalnych wytycznych, skorzystaj z cateringu Torba Smaku. Dbamy o to, by posiłki były dowiezione na czas zgodnie z Twoimi preferencjami. Postaw na smaczne i zdrowie odżywianie z Torbą Smaku.