Wbrew pozorom dieta lekkostrawna to opcja nie tylko dla przewlekle chorych pacjentów, którzy borykają się z dolegliwościami układu trawiennego. Taki sposób żywienia jest korzystny dla większości (jeśli nie dla wszystkich) ludzi. Sprawdź, co możesz zyskać, stosując żywienie zgodne z takimi zasadami i poznaj propozycje smacznych dań lekkostrawnych.
Szukasz diety, która nie obciąży Twojego organizmu? Przygotuj proste dania na diecie lekkostrawnej. Oto najważniejsze informacje i smaczne przepisy.
Czym wyróżnia się dieta lekkostrawna?
O diecie lekkostrawnej często słyszy się często na przykład w gabinetach lekarskich. Najczęściej jest ona bowiem zalecana osobom chorym, które przebyły operacje lub zabiegi związane z przewodem pokarmowym i układem trawiennym. Jednak korzyści z wdrożenia takiej diety są widoczne również w przypadku ludzi zdrowych. Dieta lekkostrawna opiera się na przygotowywaniu posiłków z chudych mięs, drobiu oraz dużej ilości warzyw. Odpowiednie połączenie mikro i makroelementów oraz dopasowanie liczby kalorii do potrzeb człowieka umożliwia również zrzucenie zbędnych kilogramów, co finalnie rzutuje na lepsze zdrowie i poprawę wyników diagnostycznych. Co ważne, dania na takiej diecie, jeśli są odpowiednio zbilansowane, nie powodują również zaparć i wzdęć.
Czy lekkostrawne jedzenie jest zdrowe? Oczywiście, że tak! A jeśli tylko dania przygotowywane są pomysłem, taki rodzaj żywienia może być nie tylko zdrowy, ale też pyszny.
Oto dwa najważniejsze aspekty w czasie stosowania diety lekkostrawnej:
- Dieta lekkostrawna wbrew pozorom nie polega na tym, by eliminować w stu procentach tłuszcze. W tym przypadku po prostu zmniejszamy jego ilość. Ważne jest jednak, by tłuszcz pochodził z dobrego źródła. Można zatem stosować naturalne oleje roślinne, oliwę, oraz masło.
- Wśród produktów spożywanych na diecie lekkostrawnej nie powinno zabraknąć tych, które zawierają błonnik. Zalecane spożycie błonnika wynosi ok. 25 g dziennie, jednak warto wybierać taki, który trawi się łatwiej, co oznacza, że jest lepiej przyswajalny i nie obciąża organizmu w czasie procesu trawienia.
Mleko roślinne → Przeczytaj więcej na naszym blogu
W jaki sposób przygotowywać dania na diecie lekkostrawnej?
Dieta większości z nas kojarzy się ze żmudnym przygotowaniem posiłków. Jednak często to tylko pozory, które skutecznie zniechęcają nas przed wdrożeniem zmian w jadłospisie. Nawet proste dania lekkostrawne mogą być łatwe w przygotowaniu i skutecznie uruchomią proces mózgowy, którym jest odczuwanie przyjemności z jedzenia.
Z jakich produktów można przygotować dania lekkostrawne? Oto przykłady:
- warzywa: marchew, fasolka szparagowa, cukinia, pomidory, ogórki, różne odmiany sałat, buraki, pietruszka;
- mięso: drób w postaci piersi z kurczaka lub z indyka, wołowina, cielęcina, królik, a także chude rodzaje wędlin;
- ryby: chude gatunki takie jak filety z mintaja, sola, sandacz, dorsz.
Warto również wiedzieć, że nie tylko rodzaj produktów ma w tym przypadku znaczenie — istotny jest także sposób przygotowania posiłków lekkostrawnych. Jeśli chcesz korzystać z dobrodziejstw takiego sposobu żywienia, zamień potrawy smażone na duszone. Wykorzystaj parowar lub duś mięso wraz z warzywami w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Dzięki temu przygotowywane dania będą soczyste i pyszne.
Kiedy warto przygotowywać dania lekkostrawne?
Dania lekkostrawne są wskazane w przypadku poniższych chorób:
- przewlekłe dolegliwości układu pokarmowego,
- problemy z układem trawiennym,
- zbyt mocno obciążone nerki,
- przypadłości związane z układem pokarmowym.
Dania z diety lekkostrawnej to także wytyczne dla pacjentów, którzy poddali się różnym zabiegom chirurgicznym. Okres rekonwalescencji jest bardzo ważny i umożliwia szybszy powrót do formy, jeśli pacjent stosuje się do zaleceń lekarza. Biorąc pod uwagę fakt, że każdy z nas ma największy wpływ na swoje zdrowie, warto zastosować się do wytycznych i przejść na dietę lekkostrawną, by szybciej odzyskać siły witalne i cieszyć się życiem tak, jak przed zabiegiem.
Najpopularniejsze rodzaje diet. Czy znasz je wszystkie? → Przeczytaj więcej na naszym blogu
Pyszne przepisy na diecie lekkostrawnej. Poznaj nasze propozycje.
Oto propozycje pysznych i zdrowych dań na diecie lekkostrawnej.
#1 Zupa krem z cukinii
Pokrój jedną cebulkę, ząbek czosnku, jedną dużą cukinię. Zagotuj pół litra wody w garnku i wrzuć do niej wszystkie składniki. Następnie dodaj przyprawy: 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i odrobinę pieprzu. Po 30 minutach zblenduj wszystkie składniki na krem. Przed podaniem posyp zupę pietruszką lub szczypiorkiem.
#2 Lekkostrawne pulpeciki
Przygotuj 150 g mięsa mielonego drobiowego. Do niego dodaj 2 łyżki bułki tartej, jajko, 2 łyżki mąki pszennej oraz przyprawy ziołowe i sól. Przygotowany wcześniej bulion warzywny podgrzej w rondelku. W tym czasie uformuj z mięsa małe kuliste pulpeciki. Umieść je w garnczku i gotuj pod przykryciem ok. 25 minut. do dodaj go do składników i dokładnie wymieszaj. Przygotowane pulpeciki podaj z gotowanym ryżem.
#3 Schab w duszonych warzywach
Przygotuj ulubione warzywa, np. cukinię, pomidory, cebulę, pietruszkę. Ilość warzyw dobierz w taki sposób, by np. pomidory stanowiły 50 % wszystkich produktów z tej grupy. Następnie umyty schab pokrój w kostkę i umieść wszystko w naczyniu żaroodpornym. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do składników dodaj pieprz, sól, majeranek. Naczynie przykryj pokrywą i duś w piekarniku przez ok. 60 minut. Danie można serwować w towarzystwie kaszy gryczanej.
Wykorzystaj produkty lekkostrawne w swojej diecie. Zadbaj o swój organizm od środka!
Jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków w domu, skorzystaj z oferty cateringu z dowozem do domu