Dieta Niski IG

Dieta z niskim indeksem glikemicznym dedykowana jest głównie do osób dla których istotne jest zachowanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.

Kaloryczność:

1200 kcal
1500 kcal
1800 kcal
2000 kcal
2200 kcal
2500 kcal
3000 kcal

Rozkład makroskładników:

Ikonka węglowodanów 40-50% Węglowodany
Ikonka białka 20-25% Białko
Ikonka tłuszczu 25-35% Tłuszcz

już od:

45,75 zł

Aktualny jadłospis

17.11.2025-23.11.2025

Strzałka rozwijania
  • Śniadanie

    Owsiane pancakes z porzeczkami podane z serkiem a'la knoppers i gruszką

    II śniadanie

    Krem z groszku z miętą posypany pestkami dyni i słonecznikiem

    Obiad

    Szynka wieprzowa w sosie pieczeniowym, kasza pęczak z groszkiem i surówka z marchewki

    Podwieczorek

    Sałatka z komosą ryżową, brokułem, pokruszonym twarogiem i sosem musztardowym

    Kolacja

    Gulasz warzywny z ciecierzycą, fasolą, batatami i szpinakiem podany z bulgurem na żółto

  • Śniadanie

    Placek okonomiyaki z pastą z zielonego groszku i plastrami warzyw

    II śniadanie

    Koktajl jabłkowo-porzeczkowy

    Obiad

    Zapiekanka penne al forno z soczewicą i pieczarkami podana z lekką sałatką

    Podwieczorek

    Tost francuski na słodko z sernikowym kremem i owocami

    Kolacja

    Pełnoziarnista ciabatta z hummusem pietruszkowym, jajkiem i mini sałatką

  • Śniadanie

    Czeko ryżanka z owocami i płatkami kokosa

    II śniadanie

    Jajecznica po włosku z grahamem

    Obiad

    Sznycelki z kurczaka w ziołowej panierce z sosem porowym, pieczonym batatem i surówką z pekinki

    Podwieczorek

    Pieczone owoce z waniliowym jogurtem i granolą

    Kolacja

    Grzybowe kaszotto gryczane z fetą, pomidorkami i grillowaną cukinią

  • Śniadanie

    Bagietka zapiekana z kurczakiem curry i zielonym groszkiem

    II śniadanie

    Krem porowy z grzankami

    Obiad

    Gulasz wieprzowy z mixem kasz i marchewką baby

    Podwieczorek

    Czekoladowy pudding chia z frużeliną porzeczkową i orzechami nerkowca

    Kolacja

    Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z serem i pieczarkami, jogurtowy sos czosnkowy

  • Śniadanie

    Czekoladowa gryczanka z malinami

    II śniadanie

    Omlet z rukolą, pomidorami i mozzarellą

    Obiad

    Gyros z żółtym pęczakiem, czosnkowym sosem i pekińską surówką

    Podwieczorek

    Wiśniowy placek owsiany z jogurtem cytrynowym i pieczonymi śliwkami

    Kolacja

    Rolada wieprzowa z kapustą i grzybami w pieczeniowym sosie z dodatkiem surówki z selera naciowego

  • Śniadanie

    Wytrawny keks warzywny z pastą z białej fasoli i papryki oraz mixem sałat z pomidorami

    II śniadanie

    Owsianka śliwka w czekoladzie z jagodami goji i płatkami kokosowymi

    Obiad

    Pałka z kurczaka w sosie BBQ z frytkami z pietruszki oraz surówką

    Podwieczorek

    Fakes, czyli grecka zupa z soczewicy z grzankami

    Kolacja

    Makaron w sosie śmietanowym z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

  • Śniadanie

    Wieloziarnista kanapka z serkiem koperkowym, grillowaną papryką i warzywami

    II śniadanie

    Placek warzywny z gzikiem i słupkami warzyw

    Obiad

    Tofu w sosie migdałowym z nerkowcami, ryżem brązowym i żółtą fasolką szparagową

    Podwieczorek

    Łaciata vanilla muffin z musem borówkowym

    Kolacja

    Sałatka Waldorf z pestkami dyni i prażonymi arachidami

Zamawiam dietę

Różnorodna, zdrowa dieta z niskim IG!


Dieta z niskim indeksem glikemicznym to w pełni zbilansowane i zróżnicowane posiłki w których ograniczyliśmy przede wszystkim łatwo przyswajalne węglowodany, a na ich miejsce wprowadzone zostały węglowodany złożone. Ideą diety z niskim indeksem glikemicznym jest zachowanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Dieta stosowana jest m.in. przez osoby chore na cukrzycę, insulinooporność oraz chcące zminimalizować ryzyko chorób serca. Dieta ma zastosowanie również w przypadku osób walczących z nadwagą czy otyłością jak i w wielu chorobach metabolicznych o podłożu hormonalnym.

Składniki diety z niskim indeksem glikemicznym
Dieta z niskim indeksem glikemicznym jest bogata w świeże warzywa i owoce, chude mięsa, ryby oraz produkty pełnoziarniste. Dzięki temu zapobiegamy wahaniom poziomu glukozy we krwi i spadkowi energii po spożyciu posiłku. Dieta dostarcza dużej ilości błonnika. Układając menu zwracamy uwagę na indeks glikemiczny składników, a także na ładunek glikemiczny potraw zapewniając w ten sposób zdrowe i odpowiednio dobrane posiłki dla osób stosujących naszą dietę.

Zbilansowana dieta z niskim indeksem glikemicznym
Samodzielne ułożenie smacznego i zbilansowanego jadłospisu dla diety o niskim indeksie glikemicznym jest nie lada wyzwaniem szczególnie gdy oprócz prawidłowego bilansu chcemy uniknąć monotonności w posiłkach. Dostarczenie organizmowi zbyt małej lub dużej ilości cukru może skutkować hipoglikemią lub hiperglikemią. Ułożony przez doświadczony zespół naszych dietetyków plan żywieniowy, to smaczny posiłek dobrany w taki sposób aby wspierał leczenie wielu schorzeń. Dieta z niskim indeksem glikemicznym dostępna jest w pięciu wariantach kaloryczności: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal oraz 2500 kcal.