Gdy jesteśmy dziećmi najczęściej mówimy im “NIE” – bardzo często wyrażone jednoznacznym okrzykiem “BLE!”. Zaczynamy doceniać je dopiero później, gdy zdajemy sobie sprawę, że nie tylko potrafią być smaczne, ale również – bardzo pożyteczne dla naszego organizmu. Małe, zielone, poczciwe… brokuły.
Czym są, dlaczego warto, a zwłaszcza – jak je jeść, aby dostarczały nie tylko pełni wartości odżywczych, ale przede wszystkim – były po prostu… smaczne? Przekonajmy się.
Brokuły – co warto o nich wiedzieć?
Zielone warzywo, przypominające swoim kształtem mini-drzewko, pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie historia jego uprawy sięga aż do starożytnego Rzymu.
Należy do rodziny kapustnych. Wyróżnia się charakterystyczną różyczką złożoną z drobnych pączków kwiatowych – na dość mięsistych łodygach. U nas – w Polsce – sezon na brokuły trwa przez cały rok. Jeśli nie uprawiają ich rodzimi rolnicy (nie tylko na polach, ale również w szklarniach) – chętnie sprowadzamy je od naszych europejskich sąsiadów. Nie brakuje jednak opinii, że najsmaczniejsze są w okresie jesiennym.
Wartości odżywcze brokułów
Można śmiało powiedzieć, że to niepozorne warzywo dostarcza całego bogactwa witamin i minerałów. W świeżym brokule znajdziesz między innymi takie składniki jak: witamina C, witamina K, a także kwas foliowy, potas, sód, magnez oraz wapń. Brokuł ma również odrobinę żelaza, witaminy B6, a także błonnika, białka i tłuszczu.

Warto podkreślić, że to, ile finalnie składników odżywczych trafi do Twojego organizmu, zależy od sposobu przygotowania brokuła.
- Jeśli zdecydujesz się ugotować go na parze – z łatwością uda Ci się zachować nawet do 90% wartości odżywczych.
- Jeżeli postawisz na klasyczne gotowanie w wodzie – niestety, stracisz nieco więcej. W przypadku witaminy C – spadek jest widoczny, bo może wynosić nawet połowę.
Ile kalorii ma brokuł?
Mamy wyśmienite wieści dla wszystkich osób, które są na diecie, która wymaga liczenia oraz ścisłego trzymania się ustalonego limitu kcal.
100 g surowego brokuła dostarcza zaledwie 33 kcal. Po ugotowaniu wartość ta nieznacznie spada do około 30 – 31 kcal. Średnia różyczka (o wadze około 200 g) ma tylko 66 kalorii.

Dieta z udziałem brokuła. Dlaczego warto go jeść?
Włączenie brokułów do diety to strzał w dziesiątkę – szczególnie dla osób, którym zależy na zdrowym odżywianiu. Dlaczego? Powodów jest co najmniej kilka.
- Po pierwsze – składniki zawarte w diecie brokułowej wzmacniają odporność, wspierają walkę z wolnymi rodnikami, a także dbają o serce i układ krążenia.
- Po drugie – regularne spożywanie tego warzywa może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.
- Po trzecie – brokuły są po prostu smaczne. A dzięki swojej uniwersalności – można podawać je dosłownie na setki różnych sposobów.
Komu tak, a komu nie? Zalecenia i przeciwwskazania do jedzenia brokułów
Z uwagi na sporą zawartość kwasu foliowego – dietę z udziałem brokułów poleca się szczególnie kobietom w ciąży. Zalety spożywania tego warzywa docenią również sportowcy oraz osoby aktywne fizycznie. Ponadto, jest doskonałą opcją dla wegan oraz wegetarian – szczególnie za sprawą obecności żelaza, a także sporej zasobności w tak potrzebne białko roślinne.
Dla kogo jedzenie brokułów nie jest najlepszym wyborem? W szczególności powinny go unikać osoby z niedoczynnością tarczycy, mające problemy z nerkami, jak również te, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe.
Jeśli lubisz takie produkty spożywcze, to z pewnością zainteresuje Cię ten artykuł → Dieta wegetariańska. Modny trend czy zdrowe dania dla każdego?
Brokuły w diecie dziecka, czyli jak przekonać najmłodszych do tego jedzenia?
Powiedzmy sobie szczerze – żadnen z wyżej przytoczony argumentów nie przekona Twojej pociechy do jedzenia brokułów. Dla dzieciaków pozostanie jedynie niesmacznym i dziwnie wyglądającym warzywem.
Dobra wiadomość jest taka, że da się go “przemycić” praktycznie do każdej diety. Jednak kluczem do sukcesu jest przede wszystkim kreatywne podanie, czyli takie, które nie wskazuje na to, że głównym składnikiem danej potrawy są właśnie brokuły.
Co zatem począć? Zamień “nudne” warzywo na “drzewka / różyczki” lub podawaj je w formie brokułowych kotlecików.
Jak przyrządzać i gotować brokuły?
Aby zachować maksimum wartości odżywczych, polecamy Ci 2 najlepsze metody:
- Gotowanie brokułów na parze – zazwyczaj wystarczy Ci 5 – 8 minut, aby uzyskały odpowiednią miękkość.
- Blanszowanie brokułów – około 3 – 4 minuty.
Alternatywne sposoby, które “kradną” nieco więcej składników odżywczych, to m.in. pieczenie w piekarniku oraz klasyczne gotowanie w wodzie.

Z czym łączyć brokuły w diecie? Przepisy i pomysły na dania.
Czy brokuły je się tylko “solo”? Nic z tych rzeczy! Musisz bowiem wiedzieć, że ci zieloni przyjaciele świetnie komponują się z wieloma innymi produktami oraz składnikami!
Co polecamy? W szczególności wypróbuj brokuły w towarzystwie serów (np. fety lub gorgonzoli), mięs (np. jako dodatek do zapiekanki lub sałatki z kurczakiem). Nie możesz zapomnieć o absolutnej klasyce, czyli paście brokułowej z serem, jogurtem oraz jajkami. Palce lizać!
Metody przechowywania brokułów – jak to robić?
Będą w sklepie i wybierając brokuły – kierują się jedną, prostą zasadą. Do Twojego koszyka powinny trafić tylko i wyłącznie te jędrne, zwarte i o wyrazistym, intensywnym kolorze.
Gdy wrócisz do domu – od razu włóż je do lodówki (brokuły lubią niską temperaturę). Wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni, dlatego myj je dopiero przed przygotowaniem. Alternatywnie możesz wsadzić je również do zamrażarki, gdzie mogą zostać nawet na pół roku.
Szukasz sprawdzonej i wygodnej diety, w której znajdziesz nie tylko brokuły?
Co powiesz na tanią dietę pudełkową, którą dostarczymy Ci pod same drzwi? Zajrzyj na naszą stronę, wybierz dopasowane menu, określ kalorie i zapomnij o problemach pt. “nie wiem, co ugotować”, “nie mam na to czasu” lub zwyczajnie “nie chce mi się przyrządzać dań”.
P.S. Nasz catering działa w Łodzi, Warszawie, Gdańsku, Katowicach i wielu, naprawę wielu innych miastach na terenie całej Polski.