Kojarzą się głównie z czerwonym barszczem (w czasie świąt – szczególnie w towarzystwie uszek) oraz przystawką podawaną na zimno lub ciepło – do obiadu. Ale… czy to jedyne zastosowanie buraków, które możesz wykorzystać w swojej diecie? Odpowiedź brzmi: nie. I aby potwierdzić nasze słowa – napisaliśmy ten artykuł.
Co takiego ma w sobie ten czerwony, niepozorny korzeń, że warto go wprowadzić do swojej regularnej diety? W jakich daniach się sprawdza? Zobaczmy!
Czym charakteryzuje się burak? Rodzaje i odmiany.
Burak to warzywo korzeniowe, które możemy spotkać w kilku odmianach.
- Do najpopularniejszych należy burak ćwikłowy. Cenimy go w polskiej kuchni za intensywny kolor, wyważony smak, a także – właściwości prozdrowotne.
- Burak cukrowy – wykorzystywany w szczególności do produkcji cukru.
- Burak pastewny – przeznaczony na paszę dla zwierząt hodowlanych.
W naszym kraju sezon na świeże buraki jest dość długi. Sadzi się je najczęściej na wiosnę, natomiast zbiera – latem oraz jesienią. Z uwagi na charakterystykę tego warzywa – za sprawą odpowiedniego przechowywania, jest ono dostępne przez cały rok.
Co ciekawe: historia uprawy buraków sięga starożytności. Jednak początkowo wykorzystywano głównie liście. Walory buraczanych korzeni zauważono (i doceniono) odrobinę później.
A może coś owocowego? → Sprawdź, dlaczego warto jeść pomelo.

Wartości odżywcze i zdrowotne buraków
Niepozorny korzeń? Chyba tylko “na papierze”. W rzeczywistości jest to istna bomba witaminowo-mineralna.
Każde 100 gramów buraka to: potas (325 mg), sód (78 mg), żelaza (0,8 mg) i betainy (128,7 mg/100g). Betaina jest ważnym składnikiem odżywczym człowieka, otrzymywanym z różnych produktów spożywczych. Pomaga w utrzymaniu zdrowia wątroby, serca i nerek. Ponadto, możesz z niego uczynić cenne źródło witamin z grupy B i witaminy C. Buraki wyróżniają się również wysoką zawartością przeciwutleniaczy i związków bioaktywnych.
Regularne spożywanie buraków może być Twoim tajnym orężem w walce o zdrowie.:
- Skutecznie obniżają ciśnienie krwi.
- Działają przeciwzapalnie.
- Wspomagają detoksykację organizmu
- Poprawiają pracę jelit.
Ile kalorii ma burak?
100 gramów świeżego buraka ma 43 kcal. Warto jednak wiedzieć, że wartość kaloryczna warzywa może się różnić w zależności od sposobu jego przyrządzenia. I tak: buraki gotowane mają około 40 kcal, a pieczone – 44 kcal. Natomiast sok z buraka może liczyć 45 kcal (100 ml), a sok z kiszonych buraków 32 kcal.
Gdzie kupować, jak wybierać i przechowywać buraki?
Wybierając buraki, zwracaj szczególną uwagę na ich wygląd oraz strukturę. Najlepsze okazy to takie, które są jędrne, gładkie i twarde. Pod żadnym pozorem nie kupuj tych, które są miękkie lub pojawia się na nich pleśń.
Najlepiej czują się w chłodnych (5 – 10 stopni Celsjusza) i ciemnych warunkach. Jeżeli o nie zadbasz – warzywa w doskonałej kondycji mogą przetrwać od 3 do nawet 4 miesięcy. Dlatego możesz je przechowywać nie tylko w lodówce, ale również np. suchej piwnicy.
Jeżeli udało Ci się kupić buraki z liśćmi – nie obcinaj ich. W ten sposób dłużej zachowają świeżość.
Jak przygotować buraki? Najpopularniejsze metody obróbki i przepisy na dania
Szczególnie cenne są buraki spożywane na surowo. Wówczas zachowują maksimum składników odżywczych. Wystarczy je umyć, obrać, pokroi (lub zetrzeć) i gotowe! W takiej formie najlepiej sprawdzają się jako przystawka do obiadu.
Ale co, jeśli nie lubisz tego warzywa w takiej formie? Z pomocą przychodzi obróbka cieplna, która z jednej strony nieco “ubożeje” je ze składników odżywczych, ale z drugiej – sprawia, że są jeszcze smaczniejsze!
- Pomysł nr 1: możesz zrobić z nich sok. Wystarczy Ci do tego klasyczna sokowirówka lub wyciskarka. Jeżeli ich smak jest dla Ciebie nie do przejścia – swobodnie możesz dodać inne składniki do soku. Jabłka, seler lub marchewka sprawdzą się idealnie!
- Pomysł nr 2: wstaw do piekarnika i je upiecz. Następnie stwórz z niego wyjątkowe carpaccio – koniecznie w towarzystwie sera feta oraz orzechów. Tak przygotowany burak może być również podstawą pesto albo… burakowych chipsów!
- Pomysł nr 3: ugotuj i zetrzyj. To opcja dla fanów przystawek, którzy nie koniecznie chcą jeść surowe warzywa.
- Pomysł nr 4: zrób z nich kiszonki.

Dla kogo dieta z udziałem buraka?
Buraki świetnie sprawdzą się w diecie sportowców, osób z nadciśnieniem lub anemią.
Dla tych pierwszych można powiedzieć, że stanowią źródło naturalnego dopingu. Mogą wpływać na poprawę wydolność, a także przyspieszać regenerację po treningu czy zawodach. Za sprawą zawartych w nich azotanów – mają pozytywny wpływ na obniżanie ciśnienia. Z kolei dzięki obecności żelaza i kwasu foliowego – pomagają odbudowywać ilość czerwonych krwinek, co pozwala lepiej walczyć z anemią.
Kto nie powinien ich jeść? Przeciwwskazania do spożywania buraków.
Mimo wszystkich zalet – warto wiedzieć, że buraki nie są dla każdego. “Szerokim łukiem” powinny omijać je osoby, które zmagają się z kamicą nerkową, reumatyzmem oraz niskim ciśnieniem, a także nietolerancją histaminy. W każdym z tych przypadków obecność buraków w diecie może nasilić objawy i znacznie utrudnić proces leczenia.
Chcesz diety, w której znajdziesz nie tylko buraki, ale również wiele innych przepysznych i zdrowych składników?
Sprawdź tanie diety pudełkowe, które dostarczymy na terenie prawie całego kraju. Wejdź na naszą stronę, wybierz menu, które najbardziej Ci odpowiada i zamów. Resztą zajmiemy się my! Nasza domena brzmi: smacznie, zdrowo i wygodnie.
Catering Torba Smaku jest dostępny w Łodzi, Gdyni, Krakowie, Wrocławiu, Trójmieście i wielu innych polskich miastach.