Co jeść, gdy upały za oknem zaczynają doskwierać, a Ty nie do końca masz pomysł, co tym razem ugotować? Letnie menu to nie tylko sposób na zachowanie formy i figury w sezonie plażowym. To przede wszystkim klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia.
Jakie produkty wybrać, aby naturalnie schłodzić organizm i utrzymać energię mimo wysokich temperatur? Poznaj letnią dietę “od A do Z”. Najczęstsze błędy żywieniowe i sposoby, jak ich uniknąć.
Co to jest i na czym polega letnia dieta?
Jej głównym zadaniem jest dostarczenie lekkostrawnych posiłków, które z jednej strony nie obciążają układu trawiennego, a z drugiej – zapewniają organizmowi wszystko, czego może potrzebować w trakcie upałów. W tym zarówno składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania i regeneracji, jak i te pozwalające na skuteczne schłodzenie. To oznacza, że prym w tym sposobie odżywiania wiodą oczywiście produkty sezonowe – łączące w sobie działanie chłodzące i nawadniające.
Korzyści z diety na lato. Dlaczego warto ją stosować?
Odpowiednio dobrane produkty pozwalają na obniżenie temperatury ciała oraz utrzymanie optymalnego poziom nawodnienia – i to w pełni naturalny oraz bezpieczny sposób. Mądrze ułożony jadłospis nie obciąża układu trawiennego, a co za tym idzie – daje również tak potrzebną lekkość.

Podstawowe zasady komponowania diety w lecie. Na jakie składniki zwrócić uwagę?
Biorąc się za tworzenie letniego jadłospisu – kieruj się bardzo prostymi zasadami. Mianowicie, Twoje dania powinny być:
● Lekkostrawne, aby niepotrzebnie nie obciążały Twojego układu trawiennego, nie zabierały zbyt dużo energii potrzebnej do procesów trawienia oraz nie powodowały, że czujesz się ciężko i ospale. W tej materii:
○ zwiększ udział węglowodanów złożonych z warzyw i owoców,
○ postaw na lekkie białka (ryby, drób, nabiał, rośliny strączkowe),
○ ogranicz ciężkostrawne tłuszcze zwierzęce na rzecz roślinnych,
○ dodawaj do potraw świeże zioła, które wspierają trawienie.
● Świeże, aby dostarczały Ci wszystkiego, co mają najlepsze, w tym: witamin i minerałów.
● Wilgotne, aby poza odżywieniem, dawały też nawodnienie – świetnie sprawdzą się zupy.
Mimo wszystko pamiętaj o fundamencie, jakim jest regularnie przyjmowanie płynów. Każdego dnia staraj się pić minimum 2 lub 3 litry: wody, niesłodzonej herbaty ziołowej lub domowych naparów.
Co i jak przyrządzać? Letni jadłospis na upalne dni.
Twoje letnie dania powinny być kolorowe, lekkie i obfitujące w wodę, witaminy oraz minerały, które tracisz wraz z potem. Szczególnie zwróć uwagę na potas, magnez i sód, które pomagają utrzymać prawidłowy bilans elektrolitowy podczas upałów.
● Śniadania: jogurtowy bowl z malinami, borówkami i migdałami; omlet z warzywami i ziołami; twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem i pieczywo pełnoziarniste; owsianka z borówkami i mlekiem roślinnym.
● Obiady: chłodnik ogórkowy z jajkiem, grillowana pierś z kurczaka z sałatą; risotto z cukinią, marchewką i groszkiem.
● Kolacje: sałatka z tuńczykiem, fasolką i batatami; wrap z hummusem, ogórkiem, pomidorem i papryką; sałatka z rukolą, mozzarellą, ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi.
Ponadto, jako przekąski (na drugie śniadanie lub podwieczorek) sprawdzą się m.in. takie pozycje, jak: truskawki z jogurtem greckim, arbuz i feta, orzechy i morele, chleb pełnoziarnisty z pastą awokado.

Najczęstsze błędy (i jak ich unikać) w diecie letniej
Choć z pozoru w pełni zdrowa – dieta na lato ma również kilka pułapek, o których warto wiedzieć.
● Otóż, najczęściej popełnianą “wpadką” jest niedostateczne nawodnienie organizmu. Dlatego – pij nawet wtedy, gdy nie czujesz pragnienia.
● Drugi “grzeszek” to picie słodzonych napojów gazowanych. Mimo swojej formy – w praktyce tak naprawdę tylko zwiększają pragnienie. To samo dotyczy alkoholu, który w upały zapewnia tak naprawdę podwójną dehydratację organizmu.
● Trzeci błąd to zbyt częste sięganie po lody ze sklepu, które są pełne cukru. Jeżeli trudno Ci odmówić sobie takiej przyjemności – jedz je z umiarem albo przygotuj własny, domowy sorbet z owoców.
● Czwarty – spożywanie tłustego mięsa. Jeśli nie możesz oprzeć się daniom z grilla – w miejsce ciężkich kiełbas i karkówki – wybieraj lżejsze ryby oraz warzywa.
Szukasz diety, która doskonale sprawdzi się latem?
Catering dietetyczny Torba Smaku stoi do Ciebie otworem! W naszej ofercie znajdziesz pełne spektrum diety, które sprawdzają się nie tylko w lecie, ale również wówczas, gdy za oknem zaczyna się robić nieco chłodniej.
Jeżeli chcesz więcej takich porad – zachęcamy Cię do odwiedzania naszego dietetycznego bloga. Zaglądaj tam często, bo nowe porady i inspiracje pojawiają się regularnie!