Reading Time: 3 minutes

Wiosna to magiczny czas, w którym natura budzi się do życia, zachwyca swoim pięknem i zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Ale to również czas, w którym na naszych stołach mogą pojawiać się świeże, smaczne i pełnowartościowe potrawy – prosto z polskich upraw.

Czy dieta wiosenna to tylko modny trend? A może coś więcej? Przygotowaliśmy dla Ciebie solidną dawkę informacji na temat sezonowych dań, które pokochasz nie tylko Ty, ale cały Twój organizm. Poznaj jej zasady, zalety, polecane produkty i korzyści, które przynosi. 

Na czym polega wiosenna dieta?

Głównym założeniem tego sposobu odżywiania jest wsparcie organizmu w okresie wiosennego przebudzenia.Właśnie dlatego w diecie wiosennej prym wiodą lekkostrawne oraz świeże produkty sezonowe, które obfitują w witaminy i minerały.

Dieta wiosenna bazuje na wprowadzeniu do jadłospisu większej ilości świeżych warzyw I owoców sezonowych.

Jej celem jest dostarczanie wszystkich niezbędnych składników w proporcjach wspierających naturalną regenerację, detoksykację oraz oczyszczenie organizmu.

Jakie produkty warto wybierać wiosną?

Podczas wiosny, Twoja lodówka, szafka, spiżarnia powinny być wypełnione po brzegi produktami, które są sezonowe, świeże i pełne wartości odżywczych. Szczególnie wartościowe są oczywiście nowalijki, czyli pierwsze warzywa, które pojawiają się wiosną. Jednak na nich Twój jadłospis wcale nie musi się kończyć.

Poniżej znajdziesz listę proponowanych produktów – wraz z ich kluczowymi korzyściami dla Twojego organizmu.

Warzywa:

● nowalijki (rzodkiewka, szczypiorek, rukola) – bogate w przeciwutleniacze,

● szparagi – naturalne diuretyki wspierające pracę nerek,

● młoda kapusta – źródło błonnika i witaminy C,

● młode buraki z liśćmi – dostarczają żelaza i kwasu foliowego,

● kiełki (brokuła, lucerny, słonecznika) – prawdziwa bomba mikro i makro elementów.

Owoce:

● rabarbar – wspiera trawienie i zawiera mało kalorii,

● truskawki – bogate w witaminę C i przeciwutleniacze,

Zioła:

● pokrzywa – naturalny detoksykant i źródło żelaza,

● mniszek lekarski – wspiera pracę wątroby,

● natka pietruszki – bogata w witaminę C i żelazo,

● mięta – usprawnia trawienie i dodaje energii.

Białka:

● chude mięso (indyk, kurczak),

● ryby morskie (łosoś, makrela),

● jaja od kur – najlepiej z wolnego wybiegu,

● rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca).

Tłuszcze:

● awokado – bogate w zdrowe tłuszcze i potas,

● orzechy i nasiona (szczególnie siemię lniane),

● oliwa z oliwek extra virgin.

Produkty zbożowe:

● kasze (jaglana, gryczana),

● pełnoziarniste pieczywo,

● brązowy ryż.

Komu polecamy taki sposób odżywiania?

Szczerze? Praktycznie każdy zdrowy człowiek może skorzystać z dobrodziejstw, jakie daje tego typu podejście do żywienia. Dieta wiosenna sprawdzi się doskonale przede wszystkim u osób, które:

● mają obniżoną odpornością,

● chcą coś zrobić z nadwagą,

● czują, że brakuje im energii,

● mają problemy trawienne (np. wzdęcia, zaparcia),

● chcą poprawić poziom koncentracji,

● po prostu – pragną zadbać o swoje zdrowie i lepsze samopoczucie.

Dlaczego warto? Jakie korzyści daje wprowadzenie takiej diety?

● zwiększenie poziomu energii i witalności,

● poprawa jakości snu i koncentracji,

● wzmocnienie odporności,

● poprawa cery i kondycji włosów,

● lepsze trawienie i pozbycie się wzdęć.

Błędy na wiosennej diecie – czego się wystrzegać?

Żeby nie było tak “kolorowo” – musisz pamiętać o kilku typowych pułapkach, które mogą zniweczyć dobroczynne działanie takiego żywienia.

● Po pierwsze – zwracaj uwagę na porcje i kaloryczność. Nie obcinaj zbyt drastycznie kcal,

● Po drugie – patrz na składniki odżywcze. Wiele osób zapomina o odpowiedniej podaży białka, co prowadzi do osłabienia regeneracji mięśni oraz obniżenia odporności.

● Po trzecie – rób to z głową i powoli. Zbyt szybkie ograniczanie diety lub stosowanie drastycznych metod (np. głodówka czy monodieta) może skończyć się źle.

Diecie wiosennej bliżej do maratonu, niż wyścigu sprinterskiego. Wprowadzaj zmiany stopniowo – cały czas słuchając sygnałów płynących ze swojego organizmu.

Szukasz zbilansowanej diety, opartej na świeżych i lokalnych produktach?

Marzysz o lekkości, energii, ale jednocześnie nie chcesz całymi dniami przesiadywać w kuchni i martwić się o dobór odpowiednich składników? Zapoznaj się z szeroką ofertą cateringu dietetycznego z dostawą od Torby Smaku. Mamy spory wybór, ale jeżeli interesuje Cię wiosenna – koniecznie rzuć okiem na lekką dietę z dowozem.