Dieta Niski Indeks Glikemiczny

Dieta z niskim indeksem glikemicznym dedykowana jest głównie do osób dla których istotne jest zachowanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.

Kaloryczność:

1200 kcal
1500 kcal
1800 kcal
2000 kcal
2200 kcal
2500 kcal
3000 kcal

Rozkład makroskładników:

Ikonka węglowodanów 40-50% Węglowodany
Ikonka białka 20-25% Białko
Ikonka tłuszczu 25-35% Tłuszcz

już od:

45,75 zł

Aktualny jadłospis

21.04.2025-27.04.2025

Strzałka rozwijania
  • Śniadanie

    Menu pojawi się wkrótce

    II śniadanie

    Menu pojawi się wkrótce

    Obiad

    Menu pojawi się wkrótce

    Podwieczorek

    Menu pojawi się wkrótce

    Kolacja

    Menu pojawi się wkrótce

  • Śniadanie

    Menu pojawi się wkrótce

    II śniadanie

    Menu pojawi się wkrótce

    Obiad

    Menu pojawi się wkrótce

    Podwieczorek

    Menu pojawi się wkrótce

    Kolacja

    Menu pojawi się wkrótce

  • Śniadanie

    Czeko ryżanka z owocami i płatkami kokosa

    II śniadanie

    Jajecznica ze szczypiorkiem podana z pieczywem i sałatką

    Obiad

    Curry z kurczakiem, bulgurem i zielonymi warzywami

    Podwieczorek

    Deser a'la monte z borówkami

    Kolacja

    Sałatka z kurczakiem, jajkiem i kaparami, chrupiącymi grzankami i dipem musztardowo-jogurtowym

  • Śniadanie

    Pełnoziarnisty naleśnik z serowo-brokułowym farszem, dipem pietruszkowym i sałatką

    II śniadanie

    Twarożek kurkumowy ze szczypiorkiem i mini bułeczką

    Obiad

    Udko z kurczaka zapiekane z pomidorem i mozzarellą z dodatkiem dzikiego ryżu i surówki z kalarepy

    Podwieczorek

    Sałatka z jajkiem, warzywami, suszonymi pomidorami i dressingiem ziołowym

    Kolacja

    Zapiekanka makaronowa z szynką, serem i pieczarkami

  • Śniadanie

    Kanapka z serkiem, warzywami i kiełkami buraka

    II śniadanie

    Omlet z rukolą, pomidorami i mozzarellą

    Obiad

    Gyros z żółtym pęczakiem i majonezowym dipem

    Podwieczorek

    Pieczona owsianka z wiśniami, serkiem waniliowym i owocami

    Kolacja

    Rolada wieprzowa z kapustą i grzybami w pieczeniowym sosie z dodatkiem surówki z selera naciowego

  • Śniadanie

    Wytrawny keks warzywny z pastą z białej fasoli i papryki oraz mixem sałat z pomidorami

    II śniadanie

    Owsiane ciasteczko z jogurtem waniliowym

    Obiad

    Kurczak zapiekany z porem i serem mozzarella, groszkowym puree i surówką

    Podwieczorek

    Koktajl grejpfrut-jabłko z chia

    Kolacja

    Szpinakowy bulgur z batatem i prażoną ciecierzycą pod serem feta

  • Śniadanie

    Wieloziarnista kanapka z serkiem koperkowym, grillowaną papryką i warzywami

    II śniadanie

    Placki szpinakowe z rzodkiewkowym twarożkiem

    Obiad

    Faszerowana cukinia z wieprzowiną, czosnkowym sosem i surówką

    Podwieczorek

    Krem pomidorowy z ziołowymi grzankami

    Kolacja

    Sałatka Waldorf z pestkami dyni i prażonymi arachidami

Zamawiam dietę

Różnorodna, zdrowa dieta z niskim IG!


Dieta z niskim indeksem glikemicznym to w pełni zbilansowane i zróżnicowane posiłki w których ograniczyliśmy przede wszystkim łatwo przyswajalne węglowodany, a na ich miejsce wprowadzone zostały węglowodany złożone. Ideą diety z niskim indeksem glikemicznym jest zachowanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Dieta stosowana jest m.in. przez osoby chore na cukrzycę, insulinooporność oraz chcące zminimalizować ryzyko chorób serca. Dieta ma zastosowanie również w przypadku osób walczących z nadwagą czy otyłością jak i w wielu chorobach metabolicznych o podłożu hormonalnym.

Składniki diety z niskim indeksem glikemicznym
Dieta z niskim indeksem glikemicznym jest bogata w świeże warzywa i owoce, chude mięsa, ryby oraz produkty pełnoziarniste. Dzięki temu zapobiegamy wahaniom poziomu glukozy we krwi i spadkowi energii po spożyciu posiłku. Dieta dostarcza dużej ilości błonnika. Układając menu zwracamy uwagę na indeks glikemiczny składników, a także na ładunek glikemiczny potraw zapewniając w ten sposób zdrowe i odpowiednio dobrane posiłki dla osób stosujących naszą dietę.

Zbilansowana dieta z niskim indeksem glikemicznym
Samodzielne ułożenie smacznego i zbilansowanego jadłospisu dla diety o niskim indeksie glikemicznym jest nie lada wyzwaniem szczególnie gdy oprócz prawidłowego bilansu chcemy uniknąć monotonności w posiłkach. Dostarczenie organizmowi zbyt małej lub dużej ilości cukru może skutkować hipoglikemią lub hiperglikemią. Ułożony przez doświadczony zespół naszych dietetyków plan żywieniowy, to smaczny posiłek dobrany w taki sposób aby wspierał leczenie wielu schorzeń. Dieta z niskim indeksem glikemicznym dostępna jest w pięciu wariantach kaloryczności: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal oraz 2500 kcal.