Dieta Niski Indeks Glikemiczny

Dieta z niskim indeksem glikemicznym dedykowana jest głównie do osób dla których istotne jest zachowanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.

Kaloryczność:

1200 kcal
1500 kcal
1800 kcal
2000 kcal
2200 kcal
2500 kcal
3000 kcal

Rozkład makroskładników:

Ikonka węglowodanów 40-50% Węglowodany
Ikonka białka 20-25% Białko
Ikonka tłuszczu 25-35% Tłuszcz

już od:

45,75 zł

Aktualny jadłospis

17.03.2025-23.03.2025

Strzałka rozwijania
  • Śniadanie

    Jajko na twardo z dipem kaparowo-koperkowym, pieczywem i kiszonym ogórkiem

    II śniadanie

    Kasza pęczak na słodko z granolą i pomarańczą

    Obiad

    Drobiowe kieszonki w sosie śmietanowo-szpinakowym z miksem kasz i surówką lunchową z czerwonej kapusty

    Podwieczorek

    Włoskie kawowe piórko

    Kolacja

    Tosty z mozzarellą i pomidorem podane z tatarskim sosem i warzywami

  • Śniadanie

    Pasta z tofu i natki pietruszki oraz suszonych pomidorów i ricotty z bułeczką i plastrami warzyw

    II śniadanie

    Frytki z warzyw pod serem z rukolą i domowym sosem 1000 wysp

    Obiad

    Schab w sosie grzybowym z kaszą orkiszową i mizerią

    Podwieczorek

    Sałatka makaronowa z szynką, serem żółtym, papryka konserwową i oliwkami

    Kolacja

    Pełnoziarniste tosty z gruszką, szynką, serem pleśniowym i dressingiem musztardowym

  • Śniadanie

    Maślankowy pudding chia z wiśniami, serkiem waniliowym i domową granolą

    II śniadanie

    Ciasto Milky Way

    Obiad

    Gruziński kociołek mięsny z fasolką szparagową i dzikim ryżem

    Podwieczorek

    Bagietka zapiekana z szynką dojrzewającą, pieczarkami i mozzarellą

    Kolacja

    Kaszotto z zielonymi warzywami i serem feta

  • Śniadanie

    Tosty z salami i serem, pomidorowym dipem i warzywami

    II śniadanie

    Żurkowy krem z selera

    Obiad

    Makaron w pesto trapanese z tuńczykiem i pomidorami

    Podwieczorek

    Carrot cake z jogurtowo-waniliowym sosem i tartą czekoladą

    Kolacja

    Box warzywny z ryżem, jajkiem sadzonym, kiełkami fasoli mung i orientalnym sosem

  • Śniadanie

    Chlebek porzeczkowy z serkiem śliwkowym i owocami

    II śniadanie

    Omlet na chlebowym spodzie z pieczarką i cukinią podany z sałatką

    Obiad

    Kurczak po grecku z serem feta i pomidorowym sosem, pęczakiem oraz blanszowanym brokułęm

    Podwieczorek

    Zupa z włoskiej kapusty z koperkiem

    Kolacja

    Wytrawne syrniki z boczkiem i cebulką, szczypiorkowym twarożkiem i plastrami warzyw

  • Śniadanie

    Naleśnik z farszem szpinak-feta i mini sałatką

    II śniadanie

    Czekoladowe muffinki podane z kremem orzechowym i sałatką owocową

    Obiad

    Mini burgerki z shoarmą, warzywami i colesławem

    Podwieczorek

    Brokułowo-marchewkowe placki z dipem kurkumowym i koperkiem oraz sałatką

    Kolacja

    Wytrawna tarta z gruszką, pleśniowym serem i orzechami włoskimi *[może zawierać łupiny orzecha]

  • Śniadanie

    Bowl z ryżem z pesto, wędzonym kurczakiem i warzywami

    II śniadanie

    Złota owsianka kokosowa z gruszką, sosem truskawkowym i posypką z czekolady

    Obiad

    Pizza bolognese z dipem czosnkowym i surówką z selera naciowego

    Podwieczorek

    Sałatka cezar

    Kolacja

    Pęczotto pieczarkowe w śmietanowym sosie z pieczonymi warzywami

Zamawiam dietę

Różnorodna, zdrowa dieta z niskim IG!


Dieta z niskim indeksem glikemicznym to w pełni zbilansowane i zróżnicowane posiłki w których ograniczyliśmy przede wszystkim łatwo przyswajalne węglowodany, a na ich miejsce wprowadzone zostały węglowodany złożone. Ideą diety z niskim indeksem glikemicznym jest zachowanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Dieta stosowana jest m.in. przez osoby chore na cukrzycę, insulinooporność oraz chcące zminimalizować ryzyko chorób serca. Dieta ma zastosowanie również w przypadku osób walczących z nadwagą czy otyłością jak i w wielu chorobach metabolicznych o podłożu hormonalnym.

Składniki diety z niskim indeksem glikemicznym
Dieta z niskim indeksem glikemicznym jest bogata w świeże warzywa i owoce, chude mięsa, ryby oraz produkty pełnoziarniste. Dzięki temu zapobiegamy wahaniom poziomu glukozy we krwi i spadkowi energii po spożyciu posiłku. Dieta dostarcza dużej ilości błonnika. Układając menu zwracamy uwagę na indeks glikemiczny składników, a także na ładunek glikemiczny potraw zapewniając w ten sposób zdrowe i odpowiednio dobrane posiłki dla osób stosujących naszą dietę.

Zbilansowana dieta z niskim indeksem glikemicznym
Samodzielne ułożenie smacznego i zbilansowanego jadłospisu dla diety o niskim indeksie glikemicznym jest nie lada wyzwaniem szczególnie gdy oprócz prawidłowego bilansu chcemy uniknąć monotonności w posiłkach. Dostarczenie organizmowi zbyt małej lub dużej ilości cukru może skutkować hipoglikemią lub hiperglikemią. Ułożony przez doświadczony zespół naszych dietetyków plan żywieniowy, to smaczny posiłek dobrany w taki sposób aby wspierał leczenie wielu schorzeń. Dieta z niskim indeksem glikemicznym dostępna jest w pięciu wariantach kaloryczności: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal oraz 2500 kcal.